BdB Aan tafel: Bekwaam maakt bevoegd – hoe dan?

De VVT-sector staat voor grote maatschappelijke uitdagingen. Denk hierbij aan de tekorten op de arbeidsmarkt en groeiende vergrijzende samenleving. Om met deze stijgende zorgvraag de juiste zorg te kunnen blijven leveren hebben we oplossingen nodig. Eén van de oplossingen wordt gezocht in de gedachte om de medewerker centraal te zetten en de verschuiving van het denkraam ‘bevoegd maakt bekwaam’ naar ‘bekwaam maakt bevoegd’. Deze verschuiving heeft betrekking op bestaande en op nieuwe medewerkers in de zorg.  
Hoe ga je nou met deze transitie om als VVT-organisatie? Hoe zorg je dat bekwaam maakt bevoegd steeds meer in de haarvaten van de organisatie gaat zitten?

ActiZ kwam in november 2022 met 10 principes naar buiten die een organisatie kunnen helpen in de ontwikkeling van oplossingen in de tekorten op de arbeidsmarkt, zodat er ook in de toekomst gerekend kan worden op voldoende personeel. De transitie van ‘bekwaam maakt bevoegd’ brengt veel kansen om als organisatie flexibeler te kijken naar bekwaam- en bevoegdheid.  

Als ‘bekwaam is bevoegd’ het uitgangspunt is, kunnen er jaarlijks zo’n 15,4 miljoen uur zorg worden bespaard, bleek uit onderzoek van SiRM. Dat is zo’n 7,2 procent van al het werk dat verricht wordt binnen de VVT-sector.  
Hoe werkt dit in dit in de praktijk? Hoe pakken organisaties in de VVT-sector dit aan? 

Lijkt het je interessant om hierover in gesprek te gaan met andere kwaliteitsfunctionarissen, HR-adviseurs en beleidsmakers in de sector? Op 13 april 2023 organiseren we een BdB Aan tafel sessie over ‘bekwaam maakt bevoegd’. Tijdens de Aan tafel sessie staan we uitgebreid stil bij de ontwikkeling en gaan we met elkaar in gesprek over wat de (praktische) invulling voor jouw organisatie is en hoe andere organisaties dit aanvliegen. Samen zullen wij het over succesfactoren en knelpunten hebben.  

Het tafelgesprek wordt begeleid door een tafelheer of -dame van BdB Zorg. Na dit gesprek loop jij van tafel met nieuwe ideeën en kennis over het thema en heb je anderen geïnspireerd en geholpen. Kortom, alle ingrediënten voor een waardevol en interactief tafelgesprek zijn in huis! 

Schuif jij ook aan? 

Datum 
13 april 2023 

Tijd 
15:00-17:00 uur 

Doelgroep 
kwaliteit-, beleid- en HR-functionarissen uit de VVT-sector. 

Investering 
Deelname is kosteloos. 

Locatie 
Digitaal via Microsoft Teams. 

Meer informatie 
Wil je meer informatie? Neem dan contact op met Yvette Staal. Of heb jij een interessant thema voor een tafelgesprek, laat het ons weten! 

Inschrijving

Aantal deelnemers
Top