Masterclass Duurzaamheid in de Zorg duurzaamheidsprofessional in de zorg | Najaar 2025
De zorgsector staat voor grote opgaven; niet alleen op het gebied van personeel en betaalbaarheid, maar ook als het gaat om duurzaamheid. De noodzaak tot verduurzaming wordt benadrukt door wetgeving en akkoorden zoals het Klimaatakkoord, de Green Deal Duurzame Zorg 3.0, duurzaamheidseisen van verzekeraars en de CSRD-wetgeving. De invloed van de zorg op het milieu is aanzienlijk, en het is belangrijk voor zorgorganisaties om nu actie te ondernemen. Maar hoe maak je duurzaamheid meer dan een mooi voornemen? Hoe zorg je ervoor dat het daadwerkelijk onderdeel wordt van beleid, cultuur én de dagelijkse praktijk?
Duurzaamheid raakt álle lagen van de organisatie, van strategie tot het primaire proces en vraagt om professionals die daarin richting kunnen geven. De aanpak van Virale Verandering, waarbij niet top-down communicatie, maar de invloed van individuen op elkaar centraal staat, biedt hiervoor handvatten.
Ben jij een duurzaamheidscoördinator, projectleider, stafmedewerker, programmaleider of actief in een green team? Heb je te maken met duurzaamheidsvragen in jouw organisatie en merk je hoe lastig het soms is om duurzaamheid stevig op de kaart te zetten?
Dan is de Masterclass Duurzaamheid in de Zorg voor jou. In deze leergang krijg je praktische handvatten én strategisch inzicht om jouw rol als duurzaamheidsprofessional effectief vorm te geven en de duurzame beweging in jouw organisatie te versnellen.
Programma
Jouw rol als duurzaamheidsprofessional in het realiseren van structurele verduurzaming in de zorgsector staat centraal in de Masterclass. Het traject bestaat uit een individuele intake, 2 livedagen en een terugkommiddag. Tijdens de livedagen worden drie modules behandeld:
- Module 1 – Duurzaamheid in jouw organisatie: van ambitie naar positie
Wat betekent duurzaamheid in jouw organisatie?
Positionering en prioritering binnen de organisatie
De stip op de horizon
- Module 2 – Veranderen vanuit duurzaamheid: het proces (livedag 2)
Het duurzaamheidsverhaal binnen jouw organisatie: hoe vertel je het en hoe verbind je het met het primaire proces?
Stakeholders betrekken en draagvlak creëren
Duurzaamheid verankeren in cultuur en gedrag binnen jouw organisatie
- Module 3 – Jouw rol: schakelen tussen strategie en uitvoering (livedag 2)
Scope bepalen: wat is je opdracht en wat niet?
Rollen herkennen en effectief inzetten (adviserend, aanjagend, ondersteunend, uitvoerend)
Werken binnen en buiten green teams, samenwerken met lijn en staf
Tijdens de masterclass werken we in kleine groepen aan casuïstiek. Dit stelt je in staat om direct met je eigen werk aan de slag te gaan en het geleerde meteen toe te passen in de praktijk. We zorgen voor uitwisseling met vakgenoten en geven je inspiratie én praktische tools om met vertrouwen te bouwen aan een toekomstbestendige zorgorganisatie.
Vraag ook naar onze incompany mogelijkheden!
Wat bedoelen we met een Masterclass en wat levert het jou op?
Een Masterclass is meer dan alleen het opdoen van kennis. In deze leergang krijg je de ruimte om te ontdekken, oefenen en reflecteren op jouw eigen rol als duurzaamheidsprofessional. Je leert niet alleen wat er nodig is om duurzaamheid te verankeren in de organisatie, maar vooral hoe jij daarin impact kunt maken binnen jouw scope, in jouw context.
Wat levert het jou op?
- Strategisch inzicht: je krijgt inzicht in de toepassing van duurzaamheid in zowel de visie als uitvoering binnen jouw organisatie.
- Inzicht in jouw rol: ontdekken hoe je binnen jouw organisatie (meer) invloed krijgt in jouw rol - wanneer ben je aanjager, wanneer adviseer je, en wanneer voer je uit?
- je leert dit stevig te verankeren.
- Praktische tools en aansprekende communicatietaal waarmee je verschillende collega’s effectief betrekt en meeneemt in jouw duurzaamheidsinitiatieven(denk aan zorgmedewerkers, managers, Raad van Bestuur en stafafdelingen).
- Reflectie op je eigen casus, zodat je een concrete aanpak binnen je organisatie kunt toepassen.
- Een netwerk van gelijkgestemden binnen en buiten jouw organisatie waarmee je kunt sparren en leren.

Datum en tijd
Live middag 1: 5 november, 13.00 – 17.00 uur
Livedag 2: 27 november 2025, 09.30 - 16.30 uur
Terugkommiddag: 19 februari 2026, 13.00 – 17.00 uur
Komt het voorjaar beter uit? Klik dan hier.
Investering
De kosten van deze opleiding bedraagt € 995,- (excl. btw) per persoon. Dit bedrag is inclusief toegang tot de digitale leeromgeving, kennisdatabase van BdB Zorg, catering en certificaat. Bureau de Bont is een CRKBO-geregistreerde organisatie. Studiekosten kunnen dus in veel gevallen worden afgetrokken van de belasting.
Doelgroep
Kartrekkers van duurzaamheid in de Care sector (VVT, GHZ, Jeugd). Bijvoorbeeld projectleider, duurzaamheid coördinator, green teamlid, beleidsmedewerker, coördinator, leidinggevende, manager.
Locatie
BdB-huis in Amersfoort
Meer informatie
Wil je meer informatie? Neem dan contact op met Tessa Franssen.