bouw

Nog iets minder dan 365 dagen te gaan voor de Wkb | Wat is uw volgende stap?

De Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb) is inmiddels een veelbesproken, bediscussieerd en bekritiseerd thema dat impact heeft op de gehele bouwketen (woningcorporaties, gemeentes, bouwers, ontwerpers en adviseurs). De aftelklok naar de invoeringsdatum hebben we al een paar keer terug mogen draaien. Op dit moment tellen we af naar 1-7-2022, wat betekent dat we vanaf vandaag nog iets minder dan 365 dagen te gaan hebben.

Iets minder dan 365 dagen lijkt een lange tijd, maar in deze dagen moeten we als sector ook nog een hoop doen om gezamenlijk de Wkb op een goede manier in de keten en onze projecten te borgen. Wij als Bureau de Bont hebben het geluk dat we in de afgelopen jaren de verschillende partijen in de keten tot op heden hebben mogen begeleiden bij de voorbereiding op de Wkb. In dit artikel delen we vanuit onze ervaringen welke stappen u kunt nemen in uw voorbereiding.

Vindt u het leuk om individueel met ons te sparren, kom dan een digitaal uurtje langs op 23 september 2021.

 

Ik ben een woningcorporatie, wat moet ik doen?

Wat is de impact voor mij?
Als professioneel opdrachtgever kunt/moet u een aantal keuzes maken; bijvoorbeeld of u de bouwer vrijlaat in de keuze voor een kwaliteitsborger en instrument en hoe u de rol van de opzichter ziet ten opzichte van de kwaliteitsborger en aannemer.

Wat zijn mijn kansen?
De Wkb is een keten overstijgend thema waardoor u het kunt gebruiken als vliegwiel om uw ketensamenwerking in te richten, rolverduidelijking te creëren en uw eigen organisatie verder te professionaliseren.

Wat is mijn eerste stap?
De eerste stap is een analyse van het projectenportfolio en een nulmeting van uw organisatie. Een portfolio met veel grondgebondenwoningen ervaart meer impact dan eentje met veel portiekflats.

Kan ik sparren met collega woningcorporaties?
Ja zeker, op 7 oktober 2021 organiseren we een inspiratiesessie Wkb voor Woningcorporaties.

Waar kan ik meer informatie vinden?
In onze Whitepaper beschrijven we de impact voor de woningcorporatie en hoe u zich kunt voorbereiden.

 

Ik ben een gemeente, wat moet ik doen?

Wat is de impact voor mij?
De Wkb heeft veel impact op de gemeentelijke organisatie. Minder taken, vooral bevoegdheden en een volledigheidstoets i.p.v. een inhoudelijke technische beoordeling. De invoering van de Omgevingswet zorgt voor veel verandering tegelijkertijd. Het proces voor een GK 1 project ziet er anders uit dan voor een GK 2 en GK 3 project.

Wat zijn mijn kansen?
Wkb als vliegwiel om de processen van de gemeente te professionaliseren.

Wat is mijn eerste stap?
Een kartrekker aanwijzen die de tijd en ruimte heeft om naast de voorbereiding op de Omgevingswet intern de voorbereidingen voor de Wkb op te starten.

Kan ik sparren met collega woningcorporaties?
Ja zeker, op 7 oktober 2021 organiseren we een inspiratiesessie Wkb voor Gemeentes.

Waar kan ik meer informatie vinden?
Ja zeker, op 4 november 2021 organiseren we een inspiratiesessie Wkb voor Aannemers en Bouwers.

 

Ook als u een architect, constructeur, ontwikkelaar, toeleverancier, installateur, opdrachtgever of ingenieur bent, krijgt u te maken met de Wkb. Graag nodigen wij deze partijen en ook de gemeentes, woningcorporaties en bouwers/aannemers uit voor de Ketensessie op 29 september 2021.

 

Stappenplan in de voorbereiding
Hoewel de voorbereiding van een gemeente verschilt ten opzichte van die van een woningcorporatie, komen de stappen in essentie overeen:

  1. Bewustwording en impact | Begrijpen u en uw collega’s de Wkb en haar impact op de organisatie, werkwijze en rollen?

  2. Wkb-keuzes en richting bepalen | Heeft u de richting bepaald hoe u omgaat met de Wkb en de keuzes daarop gebaseerd?

  3. Aanscherpen processen, systemen en contracten | Is uw organisatie en uw structuur er klaar voor?

  4. Informeren en opleiden | Zijn de collega’s op de hoogte van de Wkb en de manier hoe ze vanuit hun rol hier invulling aan geven na invoering van de wet?

  5. Toepassen en verbeteren | Heeft u geoefend en in projecten ervaren dat u er klaar voor bent?

 

Wkb-kalender
In de afgelopen 6 maanden hebben wij 7 inspiratiesessies mogen organiseren en hebben wij meer dan 100 relaties een stapje verder in de Wkb-voorbereiding mee mogen nemen. Deze 100+ relaties waren verspreid over o.a. gemeentes, corporaties, bouwers, ingenieurs en architecten. Heeft u een verdiepende vraag of wilt u weten wat uw volgende stap zou kunnen zijn, kom dan naar één van onze gratis digitale sessies in het najaar:

 

Vragen
Heeft u vragen over hoe u zich pragmatisch op de Wkb kunt voorbereiden, neem dan vooral contact op met één van onze collega’s.

Gertjan Wessels (g.wessels@bdbgroep.nl / 06-22408413)
Rutger Wilschut (r.wilschut@bdbgroep.nl / 06-82634088)
Nikki van Leeuwen (n.vanleeuwen@bdbgroep.nl (06-50949143)
Esmée de Waal (e.dewaal@bdbgroep.nl / 06-20427472)
Kristen Wokke (k.wokke@bedbgroep.nl / 06-12506902)
Sebastiaan Tiemessen (s.tiemessen@bdbgroep.nl / 06-82067661)

Terug

Top